Сайт переехал на новую платформу желаете перейти?

Харчова алергія. Лікування, профілактика

Раздел: ()
Просмотров (3191) Голосов (0) Комментариев (0)
Отправить другу Версия для печати

Останніми роками відмічається різке збільшення частоти харчової алергії (ХА) та пов'язаних з нею алергічних захворювань, особливо помітне у розвинутих країнах, у сім'ях із високим соціально- економічним статусом.

Харчова алергія – це актуальна проблема як педіатрії, так і алергології. Інтерес дослідників до ХА суттєво зріс останніми роками у зв'язку із поширенням цієї патології серед дітей раннього віку.

З патофізіологічних позицій істинна ХА – це імунологічно-опосередковані реакції непереносимості харчових продуктів, обумовлені порушенням у системі імунітету. Міжнародні та національні товариства алергологів та педіатрів надають велике значення профілактиці алергічних захворювань та окреслюють дану проблему як одну з найважливіших сучасних задач на шляху зниження захворюваності на алергічну патологію.

Проблему становить екологічна безпека продуктів, адже відбувається широке впровадження у харчування людини якісно нових продуктів, генетично модифікованих, перевантаження сільського господарства антибактеріальними та пестицидними засобами, широке застосування при приготуванні продуктів харчування хімічних домішок. Вивчення побічних реакцій на їжу можна розглядати як одну з найважливіших проблем національної безпеки.

У ранньому дитячому віці реакції харчової гіперчутливості найчастіше зустрічаються на молоко, курячі яйця, арахіс, пшеницю, горіхи, морепродукти. У старшому віці на перше місце виходять горіхи та море- продукти. Алергія на фрукти та овочі також має місце, і хоча зустрічається досить часто, але її прояви загалом нетяжкі.

Основним та першим етапом лікування ХА у дітей є призначання дієти. Зазвичай вона заснована на виключенні тих продуктів, на які встановлена підвищена чутливість. Часто елімінаційна дієта впливає на психоемоційний стан та може бути причиною затримки росту та розвитку внаслідок недоїдання. Відмова від продукту повинна бути крайньою мірою.

Перехід на гіпоалергенну дієту повинен відбуватися в 2 етапи. Перший: виключення з меню всіх причинно-значущих продуктів та тригерів мінімум на 2-3 тижні (так звана елімінаційна та/або гіпоалергенна дієти). Другий: поступове введення потенційних алергенних продуктів, у тому числі причинно-значущих, з метою розвитку толерантності до них.

Пацієнтам, які мають хибну ХА, у періоді загострення призначається гіпоалергенна дієта з виключенням продуктів, багатих на гістамін та гістаміноподібні речовини, тіамін, гістамінолібератори, сульфіти, тартразин (риба, морепродукти, яйця, ферментовані сири, вина, пиво, копченості, прянощі, помідори, морква, перець, желатин, цукерки).

Не менш важливою є тема якості харчових продуктів, з яких готується їжа для дитини. Особливу увагу слід приділяти генетично модифікованим продуктам, трансгенним продуктам, тим які можуть містити домішки біостимуляторів, антибіотиків, пестицидів та фунгіцидів. Чим натуральнішим є продукт, тим менша імовірність реакції на нього.

Таким чином, правильне призначення дієти та ретельний підбір продуктів дозволять не тільки знизити прояви алергії, іноді навіть без використання медикаментів, але й попередити подальші загострення, уникнути затримки росту та розвитку дитини, зберегти якість життя.



Комментариев
 

Услуги сайта предоставляются без гарантий любого вида, как прямых так и непрямых. Пользователь соглашается с тем, что использует сайт на свой собственный риск. Нормативные документы, медицинские препараты, информационные материалы про их применение, а так же другая информация представленная на сайте, предназначена только для ознакомления и не может быть использована как инструкция для самостоятельной диагностики или лечения,  и может быть использована только по рецепту врача и под врачебным наблюдением. Мы не гарантируем, что вся информация и материалы, которые размещены на сайте, не содержат ошибок. Администрация сайта не несёт ответственности за возможный вред, нанесённый Вашему здоровью, самоcтоятельным лечением по материалам сайта.